Destinacije :: Goriška oblast ::

Na kamenitoj obali iznad ušća Soče i Idrijice smešten je maleni, zbijeni gradić Most na Soči. Duboki klanac koje su ove dve reke urezale u kamenite obronke okolnih brda, u prošlosti su ovom mestu pružale izuzetnu zaštitu. Geografija terena danas više ne izgleda tako: gradnja hidroelektrane Doblar poplavila je basene ovih reka i na njihovom ušću razlila veliko akomulaciono jezero, koje predstavlja simbol grada i ovamo prilači brojne turiste, a posebno ljubitelje pecanja i ribolova.

Kratka istorija Mosta na Soči

Gradić i obale ovog jezera okružuje izvanredno odražavano šetalište sa brojnim, ne previše zahtevnim stazama koje vrludaju okolinom. Sve do sredine 50-ih godina XX veka ovaj gradić nosio je ime po svojoj zaštitnici, Svetoj Luciji, a nosio je ima i Lucija na mostu. Ipak ovo nije prvo ime: Ponte Sancti Mauri je toponim koji se najranije sreće, kao referenca na zaselak između crkve i prelaza na ovom dubokom klancu.

Ustaljeni naziv tokom XVII veka postaje samo Pontem, doslovce skraćeni oblik “kod mosta” koji je kasnije dobio i svoju drugu crkvu, posvećenu Svetoj Luciji. Tokom vladavine Ialijana ovo je Santa Lucia di Tolmino, što je postao i prvi slovenački naziv: Santa Lucija ob Soči. Na kraju je regulativa slovenačkih, odnosno jugoslovenskih vlasti iz ideoloških razloga uklonila ovo religijsko ime i nazvala ga jednostavno – Most na Soči.

Velka praistorijska nekropola

Ipak, o dugoj i značajnoj istoriji ovog naselja svedoči jedno od najzanimljivijih i najiznenadnijih arheoloških nalazišta: velka praistorijska nekropola krije više od 7000 grobnih mesta otkrivenih do sada, što Most na Soči stavlja rame uz rame sa najvećim arheološkim nalazištima Evrope. Veoma bogati nalazi pomažu nam da se vratimo u maglovite, praistorijske kulture “Starog konitnenta”, sve do Bronzanog doba, dok o konitinuitetu života svedoče ostaci rimske kulture na istom prostoru.

Ovo nalazište dalo je toliko novih podataka da se u stručnim krugovima veoma ozbiljno raspravalja o Kulturi Svete Lucije kao mogućoj novoj civilizacijskoj formi u Evropi. Ovo i dalje živo i veoma aktivno nalazište postalo je mesto pravog hodočašća kod arheologa, kulturologa i istoričara, a ovde se i dalje otkrivaju novi nalazi. Kultura Svete Lucije sada se, kroz osmišljene zbirke, može videti i u brojnim muzejima u Sloveniji, posebno u muzeju Tolmina, ali i u Veneciji, Beču i Trstu.

Rimska kuća

U Mostu na Soči možete videti i sasvim restauiranu Rimsku kuću, muzej i spomenik kulture zaštićen zakonom, koji svojim posetiocima nudi izuzetnu priliku da iskuse i upoznaju život na ovom mestu pre gotovo dve hiljade godina.

Crkve Svete Lucije i Svetog Mavera

Već prvi pogled na panoramu ovog gradića otkriva da su obe crkve koje su se nekada nalazile u imenu grada i dalje njegovi pravi simboli. Manja i starija crkva Svete Lucije, kao i veća crkva Svetog Mavera, okružena grobljem plene svojim svedenim romaničkim oblicima i jednostavnim, belim fasadama. Crkva Svetog Mavera ili Mauricija verovatno je jedna od najstarijih u Sloveniji, sa prvim pomenima davnom XII veku.

Gradsko jezero

Samo jezero, poslednji od ukrasa ovog grada predmet je prave lepote i obožavanja. Iako veštačko, akumulaciono jezero, ono ima istu zelenu boju Soče, koja se baš zbog svoje boje smatra jednom od najlepših reka u Sloveniji. Fantastična letnja destinacija, predivno prirodno okruženje doline Soče i izvanredna kulturna bogatstva čine Most na Soči nezaobilaznom destinacijom Slovenije.

Most na Soči znamenit je po ribljim restoranima

Staro jezgro grada, šarmantne restauracije, kafići i picerije ovde imaju posebnu draž i posebnu specijalnost: svežu rečnu i jezersku ribu. Most na Soči znamenit je po ribljim restoranima, gde ćete uživati u bogatim čorbama i žarenoj ribi, ali i raznim drugim specijalitetima, mediteranskim začinima i srednjoevropskoj kuhinji.

U blizni Mosta na Soči se nalazi mnoštvo interesantnih turističih destinacija

Na kraju, vredi reći i da se Most na Soči nalazi na mestu koje je fenomenalno ukoliko želite da obiđete i mnoge druge turističke atrakcije poput glasovitog Bleda, Bohinja ili Ljubljane, ali i Trsta ili drugih italijanskih i austrijskih gradova.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Most na Soči
Rent-A-Car - Most na SočiIzleti/Ekskurzije - Most na Soči

Drugi gradovi Goriška oblast