Destinacije :: Obalno-kraška oblast ::

Portorož ili Portorose kako su ga, originalno Italijani nazvali, odnosno Luka ruža”, pravi je mediteranski grad na obali Jadrana. Možemo slobodno reći da je Portorož jedan od gradova sa najdužom turističkom tradicijom na Jadranskom moru, i da se razvijao kao gotovo isključivo turističko mesto tokom više od 120 godina.

Danas je najatraktivnija destinacija na slovenačkoj obali, a početkom XX veka bio je visoko kotiran i u čitavoj Evropi – pa su u blagodetima njegove klime i prirodnih lepota uživali samo oni koji su to sebi mogli i da priušte. Plemstvo, diplomate, umetnici, među kojima i poneka krunisana glava provodili su letnje mesece upravo ovde.

Portorož je kao banjsko mesto i lečilište poznat još od XIII veka

Portorož je kao banjsko mesto i lečilište poznat širom Evrope još od XIII veka, kada su monasi manastira posvećenog Svetom Lorencu ovde vidali ljude pomoću morske vode i molitvi. Reuma, artritis, ali i preterana gojaznost kao i „ljute“ rane ovde su čudotvorno lečeni ili makar manje boleli. Naravno, izvanredna klima, zasićenost različitih soli i drugih izuzetno važnih elemenata i danas ima lekoviti karakter, a mnoge slane sobe i terapeutski prostori podražavaju upravo ovu klimu.

Istorija Portoroža

Sve do sloma Mletačke republike, Portorož je bio njen sastavni deo, a nakon XVIII veka, pada pod zastavu Austrougarske monarhije, pod čijom je zaštitom sve do kraja I svetskog rata. Druga, mnogo značajnija linija istorije ovog obožavanog grada vezana je za ime doktora Đovanija Lunjana, poreklom iz Pirana. Godine 1879. ovaj domišljati učenjak ponovo nakon srednjeg veka počinje tretmane slanim blatima, kupkama i posebno, ispijanjem slanice. Izvanredni rezultati naparavili su od Portoroža pravu atrakciju širom Austougarskog carstva.

Rast samog grada munjevito je odgovorio novim potrebama i veoma brzo se „snašao“ kako bi ugostio sve veći broj itekako zahtevnih gostiju. Ovde je pre početka XX veka osnovna i jedna od prvih konglomeratskih kompanija kako bi se u Portorožu izgradio zdravstveni i spa centar. Godinu dana kasnije, ovo je preraslo u primorsko društvo „Stabilimetno Balneare di Pirano“ i dok su u npr. Beogradu radile kafedžinice i hanovi, ovde je izgrađen luksuzni hotel sa 80 soba, 120 kreveta, restoranom i kafeom, ali i banjsko kupatilo, odnosno, spa i velnes centar – kako bismo to danas rekli.

Hotel Palace danas dominira centrom Portoroža

Ovaj hotel u stvari je prethodnik velelepnog hotela Palace koji i danas dominira centrom Portoroža. Svoja vrata, tada najluksuzniji hotel na obali Jadrana, otvorio je 20. avgusta 1910. godine. Izuzetno šarmantna građevina dobila je epitet bisera obale, a posebnu pažnju možda i nije privukao broj od tada neverovatnih 175 soba, već luksuzni recepcioni lobi, svečana sala i višenamenska hala – prototip današnjih konferencijskih soba.

Salon za pušenje sa bilijarom i kockom za gospodu, blatne kupke, novi tretmani lica i ulepšavanja za dame – Palace je imao sve, uključujući i izvanrednu plažu čiji je dizajn potpisao jedan od čuvenih arhitekata iz Trsta, Lodoviko Bradioti. Često se kaže da je Hotel Palace tada bio na nivou hotela sa 5 zvezdica. Danas, ovaj hotel nosi nešto izmenjeno ime: Kempinski Palace Portorož.

Sve do I svetskog rata, bio je zvezda u usponu, da bi ratne prilike, kriza i razaranja koja su pogodila Evropu dva puta za svega 30 godina ostavile katastrofalne posledice i po njega, a i po sam grad. Dugo vremena viđen kao relikt propalog, feudalnog i nepravednog društvenog sistema, a svoju stidljivu obnovu doživljava tek sredinom 50-ih godina XX veka, kada se njegov luksuzni vid menja u banjsko letovalište Jugoslovena.

Banjska kupatila su obnovljena, a sa njima i tretmani zdravlja, nege i lepote, pa se ovaj hotel nanovo vinuo među najbolje na Jadranu. Godine 1975. dobio je i status prirodnog spa centra. Danas, ovo je samo srce Portoroža i kroz ovaj kompleks hotela prolazi reka turista.

Prvi let iz Portoroža za Torino desio se neverovatne 1926. godine

Ipak, klima, zdravlje i luksuz nipošto nisu jedini aduti Portoroža. Ovo je jedan od retkih primorskih gradova koji ima svoj aerodrome, a čini se gotovo neverovatnim podatak da je prvi let iz Portoroža za Torino, preko Venecije i Pavije, realizovan 1. aprila 1926. godine, i to ne kao prvoaprilska šala. Čak 575 kilometara dugačak let, izuzetno brzo je komercijalizovan, pa se odavde za Torino letelo tri puta nedeljno. Već 1930. godine, Portorož je, preko Trsta bio povezan sa svim većim evropskim gradovima, poput Marseja ili Brinidisija 8južna Italija).

Osvrt unazad, na osnivanje ovog aerodroma pokazuje nam da je u srži ove ideje bila – veća turistička ponuda. Stoga ne iznenađuje instinktivna naklonjenost turizmu, gostoprimstvu i usluzi kada je Portorož u pitanju, pa slobodno možemo reći da je sve što danas čini ovaj grad postoji upravo  zbog njegovih posetilaca.

Portorož je idealna destinacija za sve hedoniste

Portorož vas jednostavno zove da uživate, i nećemo se baviti nabrajanjem svih luksuznih usluga, sezonskih rekreativnih sportova, kazina, restorana i turističke ponude, jer je ovaj grad bukvalno izmislio većinu usluga koje obogaćuju ponudu najprestižnijih destinacija i hotela Evrope.

Portorož ima lepo uređenu i održavanu plažu

Fantastična, besprekorno održavana plaža sa vodama koje stižu do 30 stepeni, plažni barovi, predivni zalasci sunca večernji izlasci, promenada koja se proteže od Pirana, preko Portoroža sve do Sečovlje Saline samo je uvod u prelepu okolinu i turističke, kulturne i prirodne atrakcije.

Obavezno posetite Sečovlje Saline – Zaštićene solane

Ako bismo baš morali da vam kažemo šta da radite i gde da idete – Sečovlje Saline su zaštićene solane koje danas predstavljaju poslednje ekosisteme svoje vrste, dok su nekada bile na obodima svih većih gradova. Ukoliko ste ljubitelj ptica, ovo je takođe pravo mesto za vas.

Nacionalni rezervat Strunjane

Nacionalni rezervat Strunjane nikako ne treba preskočiti prilikom bilo koje posete Sloveniji, a kamoli Portorožu od koga je udaljen samo nekoliko kilometara. Bele litice koje oduzimaju dah nad plavetnilom vode podsećaju na prefinjene i svetski nagrađivane plaže grčkih ostrva, a ovde se možete upoznati sa svim geološkim i pećinskim fenomenima, ali i uživati u šetnji divnim zaštićenim predelima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Portorož
Rent-A-Car - PortorožIzleti/Ekskurzije - Portorož

Drugi gradovi Obalno-kraška oblast