Destinacije :: Obalno-kraška oblast ::

Strunjan se nalazi na samoj obali Strunjanskog zaliva, ušuškan između Pirana na zapadu i Izole na istoku. U dolini Strunjanskog potoka, sa zatalasanim zaleđem brda Ronek ovo razuđeno, naselje svojim severnim obodom strmo se spušta ka moru. Sam zeleni zaliv 1990. godine zaštićen je kao pririodni rezervat zbog svojih jedinstvenih geoloških i geomorfoloških karakteristika, velikog biodiverziteta i činjenice da on čini najdužu netaknutu prirodnu oblast čitavog Tršćanskog zaliva.

Strunjanska litica

Najspektakularniji deo Strunjana je čak 80 metara visoka litica sačinjena od mekih filiških slojeva tla čiji izgled more, vetrovi i kiše konstantno menjaju.

Strunjan odlikuju i srednjovekovne solane

Pored 4 km obale jedinstvene na čitavom Jadranskom moru, Strunjan odlikuju i srednjovekovne solane na ušću reke Roje u more, mada je danas od ovog nekada nepreglednog močvarnog prostranstva ostao samo mali deo.

Ove solane danas su relikt vekovne tradicije u proizvodnji morske soli, a kako su se razvijale još od srednjeg veka, čuvaju prirodna staništa pre svega raznih vrsta ptica i čitav močvarni ekosistem koji je danas prava retkost, pa na ovim solanama možete videti jedinstveni spoj istorije života na ovim prostorima i jedan od najvećih “muzeja” pod otvorenim nebom.

Stjuža – Veoma interesantna prirodna formacija

U neposrednoj blizini ovih slanih meandara nalazi se i Stjuža, veoma interesantna prirodna formacija koja veoma liči na lagunu.

Plaža Talaso

Kao posebna atrakcija tu je plaža Talaso, nagrađena evropskom Plavom zastavom, za čistotu i uređenost, i obiljem raznolikih sadržaja i sportskim centrom, pa ukoliko želite vrhunski ugođaj, ovde sigurno nećete biti razočarani.

Gradska plaža Strunjan

Strunjan ima i predivnu gradsku plažu ispred koje se prostire sam nacionalni park. Ova šljunkovito-kamenita plaža u čijem se zaleđu diže veličanstvena litica, pruža jedan od najlepših pogleda na Piran, i ima uređeno šetalište, koje se račva oko samih litica – pa možete birati hoćete li se od solana šetati uz samu plažu, kupati i uživati u lokalnim kafićima i restoranima, ili se ispeti i obalu obići samom liticom.

Plaža ispod Strunjanske litice

Na ovaj način možete uživati u hladovini, i potpuno neverovatnim prizorima koji se otvaraju sa visine od skoro 100 metara iznad nivoa mora. Ova dugačka plaža pravo je uživanje, čak i ako niste namerili da se kupate, jer pruža priliku za jednu od najinteresantnijih šetnji.

Kada na rtu Strunjan pomislite da se ova plaža završava, samo nastavite da idete obalom, i ako se zateknete kada je plima, jedan deo obale proći ćete kroz plitku vodu, dok ne sitgnete do pravog dragulja – svojevrsne terase uzdignute nad mirnom zalivskom vodom. Bićete odmah u podnožju sipljive fluške stene, pa savetujemo oprez, jer su manji odroni mogući.

Mesečev Zaliv

Dalje možete pratiti obalu do Mesečevog Zaliva, gde se prva staza odvaja i penje do vrha litice. Ako ste se umorili, samo se popnite uz liticu i uživajete u najspektakularnijem pogledu na čitav Tršćanski zaliv i male priobalne gradove, a ako ste raspoloženi za avanturu – samo nastavute dalje ka Izoli. Na Mesečevom Zalivu čak ni sredinom leta nema mnogo kupača, pa ovo može biti sjajna plaža za sve koji cene privatnost i kojima gužve smetaju, a tokom većeg dela dana ovaj deo obale je u lepom hladu.

Iza ovog zaliva nalaze se i Bele Skale, još jedno od popularnih mesta za kupanje, odakle se isto možete popeti uz liticu. Ako vam šetnja od oko 5 km nije preduga, obalom možete stići i do lepe Izole, a uz obilje informativnih tabli i mapa, orijentisanje vam sigurno neće predstavljati prepreku da uživate u ovom jedinstvenom predelu.

Nacionalni park Strunjanskog poluostrva

Nacionalni park Strunjanskog poluostrva pruža obilje mogućnosti za aktivan odmor, posebno atraktivan u letnjoj polovini godine, sa mnogobrojnim tematskim stazama kojima se možete, u svom sopstenom tempu upoznavati sa biološkim, ali i kulturnim nasleđem ovog prirodnog dragulja.

Naselje Strunjan je veoma dobro razvijeno turističko mesto

Naselje Strunjan okuplja nekoliko razuđenih sela, ali neka vas mali broj stanovnika ne zbuni – ovo je veoma dobro razvijeno turističko mesto i nećete imati nikakvih problema da se snabdete neophodnim namirnicama ili da uživate u dobrom izboru lokalnih restorana, kafića i poslastičarnica.

Crkva Svete Marije (1520. godina)

Poklonici kulture i umetnosti svakako bi trebalo da posete divnu Crkvu Svete Marije, do koje vodi strma, granitna staza. Legenda kaže da se ovde, uoči 15. avgusta 1512. godine Bogorodica Marija prikazala dvojici ljudi koji su tu čuvali vinograd, i zamolila ih da prenesu poruku o neophodnosti ponovnog podizanja ruinirane starije crkvice, a Strunjani i njihove vlasti ozbiljno su shvatili ovu nesvakidašnju molbu i crkva je 1520. godine dobila svoj sadašnji oblik.

Oslikana je u godinama nakon svog podizanja veštom rukom Frančeska Valerija, a posebnu vrednost ima freska koja prikazuje čudesni događaj – pojavljivanje Bogorodice Marije pred čuvarima vinograda. Ova crkva ima i važan istorijski značaj, jer je dugo vremena bila najznačajnije hodočasničko mesto u Istri.

Strunjansko poluostrvo je idalno za ljubitelje autentičnog mediteranskog šarma

Strunjansko poluostrvo uspešno odoleva agresivnoj urbanizaciji koja je postala česta na slovenačkoj obali. Krase je maslinjaci, vinogradi, obrađena polja i voćnjaci, sa razbacanim kućama koje uživaju u sopstvenom miru i blagodeti. Strunjan je odlično mesto i ako poželite da posetite istorijske, kulturne i turističke centre – Piran, Izolu i lepi Portorož, gde ćete moći da uživate u jedinstvenoj arhitekturi ovih gradova i fantastičnom spoju mediteranske i srednjoevropske kulture, kao i pravim gurmanskim specijalitetima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Strunjan
Rent-A-Car - StrunjanIzleti/Ekskurzije - Strunjan
Drugi gradovi Obalno-kraška oblast