Destinacije ::

Gorenjska oblast, kaže se, bila bi verovatno najbolji izbor ukoliko biste morali da birate samo jedno mesto koje ćete posetiti u Sloveniji. Uživanje u krajoliku jezera Bled i Bohinj, vrhovi Julijskih i Kamnik-Savinja Alpa, fantastične mogućnosti koje nudi Kranjska Gora, i duge šetnje skrivenim i sasvim očuvanim starim gradovima kao što su Kranj i Škofja Loka čine samo prve asocijacije na ovu oblast.

Gorenjska je najznačajnija turistička regija u Sloveniji

Mnogi stručnjaci, ali i svetski putnici slažu se da je Gorenjska najznačajnija turistička regija u Sloveniji, i to zbog svog neverovatnog geografskog položaja, raznolikosti krajolika i izuzetno visokog nivoa turističke ponude. O tradiciji gostoprimstva možda najbolje govori podatak da je jezero Bled, pored Opatije i Monte Karla, u periodu između dva svetska rata bilo u tri najposećenije turističke destinacije u Evropi.

Planina Triglav

Planina Triglav, najviša planina u Sloveniji i nacionalni simbol koji se vidi i na zvaničnim nacionalnim obeležjima, nalazi se u srcu nacionalnog parka Triglav, oblasti visokih, stenovitih planina i dubokih rečnih kanjona, kraških provalija i sunčanih alpskih pašnjaka koji pružaju zaštićena prirodna staništa mnogim endemskim vrstama flore i faune, ali čuvaju i stari način života i tradicionalne vrednosti težačkog života planinskih sela i alpskih mlekara.

Nacionalni park Triglav

Ovo je jedini nacionalni park u Sloveniji, i njegova očaravajuća lepota zahteva posebnu pažnju i negu. Nacionalni park Triglav deo je Julijskih Alpa i svoje ime duguje planini koja zauzima njegov središnji deo, a čiji se najviši vrhovi uzdižu do vrtoglavih 2.864 metra nadmorske visine. Ovaj nacionalni park krije mnoge tajne prirodne, ali i kulturne istorije Slovenije, razbacane po ovom raznolikom kraškom planinskom predelu sa slikovitim vrhovima, dolinama i pašnjacima, kao i obiljem mogućnosti za aktivan odmor u prirodnom okruženju.

Park zauzima pobršinu od 838 km² pored granca sa Austrijom i Italijom, i otprilike čak 4% ukupne teritorije Slovenije. Budući da je zaštićen park prirode, kako bi se očuvala njegova jedinstvena blaga i vrednosti, ima veoma sužene mogućnosti za izgradnju turističke infrastrukture, ali je veoma dostupan i jedna je od omiljenih destinacija turista širom sveta.

Ova regija je veoma rano prepoznata kao mesto izuzetnih prirodnih lepota. Slovenija ima preko 400 vrhova koji prelaze 2000 metara nadmorske visine, i većina se nalazi u okvirima ovog parka, pa se svima koji nisu videli kako izgleda panoramski pogled odavde preporučuje da puste mašti na volju – jer ih ni to neće pripremiti na prizore koji svaki dan čine potpuno novim spektaklom.

Vrhovi Mangart, Jalovec, Prisojnik i Špik

Pored veličanstvenog Triglava, koji po lepom vremenu dominira panoramom Slovenije odakle god da dolazite, ovde se uzdižu i moćni vrhovi Mangart, Jalovec, Prisojnik i Špik. Čitav park je planinska, kraška regija, a duboke i stare šume prekrivaju dve trećine njegove površine.

Planinarenje i pešačenje su omiljene aktivnosti

Planine nacionalnog parka Triglav premrežene su jasno obeleženim i, gde je bilo neophodno, veoma dobro osiguranima stazama. Planinarenje i pešačenje su omiljene aktivnosti u letnjoj polovini godine dok mnogi iskusni planinari vrhove ovog parka osvajaju i zimi. A, pored ovih staza naići ćete na mnogobrojne planinske kolibe i šatore.

Jezero Bohinj – Najveće glacijalno jezero u Sloveniji

Jedan od najvećih aduta ovog nacionlanog parka svakako je jezero Bohinj, najveće glacijalno jezero u čitavoj Sloveniji. Nalazi se u ovom bajkovitom okruženju i u njegovim mirnim vodama ogledaju se vrhovi koji se uzidžu i do 2.000 metara.

Bohinjsko jezero je dugačko nešto više od 4 km i široko oko 1000 metara, a njegovo dno spušta se i do dubine od 45 metara. Ovde su veoma popularni raznovrsni vodeni sportovi u letnjim mesecima, dok zimi, kada se vode ovog jezera smrznu, obližnji Vogel počninju da opsedaju ljubitelji skijanja, snowborda, i drugih zimskih sportova.

Ski centar Vogel

Ski centar Vogel visoko se pozicionirao kao jedno od glavnih zimskih centara Slovenije, pre svega zbog odličnih prirodnih uslova i stabilne, bogate osneženosti. Leži na prvoj velikoj prepreci od Jadranskog mora ka centralnoj Evropi, i ima značajno veći broj padavina nego bilo gde drugde na istoj visini Alpa. Ski centar se nalazi u samom nacionalnom parku Triglav, pa ovo doprinosi ekskluzivnosti lokacije.

Ovde postoji još nekoliko ski centara

Takođe, tu su i ski centri Kobla i Soriška planina, ali i obližnja Pokljuka koji svake godine privlače veliki broj ljubitelja prirode. Obilan sneg, ali i veliki broj sunčanih sati, jedinstveni prizori i atraktivne, besprekorno održavane staze čine ovaj centar pravim skijaškim rajem.

Krnsko jezero

Pored Bleda i Bohinja, ovaj park ima i druga, takođe veoma poznata jezera, kao što je Krnsko jezero, a razne pešačke ture provešće vas i pored mnogobrojnih vodopada.

Vodopad Savica (51 metar)

Najposećeniji vodopad je Savica i nalazi se odmah pokraj jezera Bohinj. Samo jezero ima mnogobrojne pritoke, od kojih je ova reka najznačajnija. Njena voda izvire iz podzemlja Doline sedam jezera na padinama Komarča, i to baš kao fantastičan Savica vodopad. Ova reka ”pravi” svoj put kroz 40 metara kamena, da bi se u dubine Bohinjskog jezera survala sa visine od 51 metra, sa ukupnom visinskom razlikom od skoro 80 metara, a prati ga jedan manji vodopad koji ima visinu od 25 metara.

Do ovog vodopada možete stići iz pravca Ukanca, kratkom vožnjom kolima, a ako više volite šetnju, možete krenuti stazom čiji je početak obeležen kod hotela Zlatorog na Ukancu. Staza je odlično obeležena, i nije vam potreban vodič da biste se snašli, a u proseku šetnja u jednom pravcu traje oko sat vremena. Odavde možete nastaviti i kamenim mostom preko Male Savice, gde ćete kupiti ulaznicu, i uspeti se sasvim na vrh kanjona ove fantastične kraške reke.

Vodopad Govic

Drugi fascinanatan vodopad na ovom jezeru je Govic, koji čini spoj više planinskih potoka, koji izbija na visini od 130 metara iznad Bohinjskog jezera, na južnim obroncima planine Pršivec. Ovaj izuzetno interesantni kraški fenomen bio je prvi put opisan u slici i reči kod velikog istoričara Janeza Valvasor.

Vodopad izbacuje vodu samo tokom veoma velikih količina padavina koje pune podzemna okna. Po suvom vremenu, o postojanju ove mase vode svedoči samo suvo rečno korito i očigledan ulaz u planinsko okno, koje svojim donjim krajem dopire do nivoa jezera. Prave, veličanstvene erpucije vode najbolje se vide sa Ukanca i kampovališta Zlatorog.

 

Vodopad Peričnik

Ipak, možda najpoznatiji vodopad jeste Peričnik, sa svoja dva pada. On se nalazi na severnoj strani Julijskih Alpa, i jedan je od retkih ostataka glečera koji su ove postojali tokom ledenog doba. U prvom padu voda se survava sa visine od 16 metara, koji je samo priprema za skok u prazninu duboku 52 metra. Ovaj vodopad je spektakularan i zimi, kada se njegove vode lede i formiraju kristale leda, a u nijansama plave i zelene, sredinom ovih sleđenih tobogana, voda je, i dalje živa, teče.

Vintgar – Prošetajte jednom od prirodnjačkih staza nacionalnog parka

Jedna od nezaobilaznih tura u ovom neverovatnom nacionlanom parku, svakako je šetnja Blejskim Vintgarom. Urezana u strme padine klanca, staza vas vodi preko mostova i prirodnih galerija tek nešto iznad uzavrelih brzaka i dubokih jezera ove kristalno čiste vode, a sam klanac se završava kod vodopada Šum, visokog 16 metara.

Vintgar je zaštićeno prirodno mesto i jedna od prirodnjačkih staza nacionlanog parka. Kroz ovaj park protiče i smaragdna Soča, čije bistre vode donose mnogo uzbuđenja svim avanturistima. Svake godine entuzijasti nalaze nove načine da ovu reku učine delom svoje svakodnevice, bilo da uživaju u raftingu njenim brzacima, kajacima, čamcima i kanuima, bilo da su u pitanju ljubitelji prirode i pecanja u tišini. Ne kaže se bez razloga da je Soča pravi “Eldorado” za ribolovce koji se nadmeću i na “mušicu” love čuvenu potočnu pastrmku.

Mondensko letovalište Bled

Oblast Julijskih Alpa krasi i predivno mondensko letovalište Bled, sa svojim jezerom i legendarnim ostrvom u sredini, čiju bajkovitu scenografiju upotpunjuje zamak na vrhu litice. Izuzetno prijatna klima, zdravo podneblje i topli izvori razlog su što Bled privlači svetske putnike već nekoliko vekova.

Turistička infrasturkutra ovde je besprekorna i dugim iskustvom i tradicijom dovedena je do perfekcije. Luksuzni hoteli, banjska kupatila, pešačke i biciklističke staze, tereni za tenis i golf, ali i sportski aerodrom u Lesci čine, zapravo, manje vredan deo atraktivnosti ovog mesta.

Jezero Bled

Samo jezero Bled nastalo je topljenjem Bohinjskog glečera i ima tektonsko poreklo. Kada se led otopio, ovaj veliki basen ostao je pod vodom. Bled nema nikakve značajne pritoke, sem nekoliko planinskih potoka. U neposrednoj blizini jezera nalaze se tri termalna izvora okružena bazenima i termama u sklopu tri luksuzna hotela.

Takođe, na jedinom ostrvu u Sloveniji, zaklonjenom alpskim liticama, drevni Sloveni slavili su Živu, boginju ljubavi i plodnosti, a već u rimska vremena, Motrilja je stajala 100-ak metara iznad jezera, na litici. Danas, ova kula deo je kompleksa tvrđava podignutih tokom srednjeg veka, u kojima se danas čuvaju vredne zbirke.

Već u XIX veku, Bled je “najlepša banja u Austro-ugarskoj carevini”, a sa otkrićem lekovitih svojstava njenih voda postala je pravo mondensko letovalište, kakav je karakter zadržala i do dan danas. Iskusni svetski putnici, i svi koji na odmorima i putovanjima traže autentične, nove predele, raznolikost i prirodnu lepotu, ovde nalaze relaksaciju i inspiraciju, mir ali i fizičke izazove koje nudi prirodno okruženje. Prebogat kulturnom baštinom, u predelu bajkovite lepote Bled zaista nudi pogled u neki drugačiji svet, kome se posetioci iznova vraćaju.

Tursitičko izletište Kranjska Gora

U toku letnjih meseci, tursitičko izletište Kranjska Gora nudi obilje rekareativnih i sportskih sadržaja – od pešačenja, planinarenja i uspinjanja, biciklizma i jahanja do jedriličarstva i pecanja, dok zimska polovina godine ima fantastične staze ne samo za skijanje, već i staze za bob, noćno sankanje, snežne tobogane i vožnje saonicama.

Tradicionalna planinska gostoljubivost i atletska dinamičnost se ovde susreću i čine Kranjsku Goru pravim mestom za sve koji uživaju u sportskim aktvnostima, ali i dobrim žurkama i zabavi. Pravi romantici ovde će naći mirno mesto za odmor i šetnju, a potrebno je samo da budete dovoljno radoznali i da istražite do kraja raznovrsni subalpski folklor ovog mesta.

U blizini Kranjske Gore nalazi se seoce Rtače, veoma važno zbog svog položaja na tromeđi Italije, Austrije i Slovenije, a na južnoj strani otvara se dolina Planica, okružena visokim vrhovima Julijskih Alpa. Ski centar Planica najpoznatiji je po jednoj od najvećih ski skakaonica na svetu, i prvo mesto gde je preskočeno 100 metara.

Grad Kranj

Sam grad Kranj smestio se između dveju alpskih reka – Save i Kokre. Nalazi se na raskrsnici značajnih puteva koji vode od Jadranskog mora ka severu Evrope, ali i sa istoka ka zapadu. Staro gradsko jezgro bogato je kulturno-istorijskim nasleđem, i zbog svoje značajne kulturne baštine proglašeno je spomenikom kulture još 1983. godine.

Kroz istoriju, ovaj važan kulturni centar svojim sredstvima, ali i svojim delima bogatili su mnogi značajni Slovenci, među kojima je najpoznatiji pesnik Franc Prešern, čije ime nosi i gradski Teatar. Obodi Kranja takođe pružaju mnoge mogućnosti za izlete i razgledanja prirodnih i kulturno-istorijskih sadržaja Gorenjske oblasti, raznovrsne pešačke i biciklističke rute, i prebogatu kulinarsku ponudu.

Kranj je četvrti po veličini grad u Sloveniji i predstvalja značajan ekonomski, kulturni i sportski centar Gorenjske regije. Ovo je moderan grad sa mnogo različitih lica, gde je staro, veoma nežno, ali neraskidivo isprepletano sa novim; Kranj je grad gde je harmonija potpuna.

Gradić Škofja Loka – 1.000 godina star grad

Nadomak Kranja nalazi se još jedno veoma interesanto mesto: Škofja Loka. Ovo je skoro 1.000 godina star grad koji se nalazi na ušču Poljanske i Selške Sore i bio je centar šire regije, a skoro 830 godina bio je posed Frajsinških biskupa koji su ostavili svoj veliki pečat na gradu. Staro gradsko jezgro krije mnogobrojne spomenike kulturne bašitne a Loka zamak dominira panoramom grada, izdignut na brdu.

Loka zamak

Zamak se nalazi na rubu padine i ušća dveju reka, a akođe, iznad ovog sadašnjeg, sačuvanog zamka, postoje i ostaci starijeg utvrđenja “Krancelj”. Zna se da je Stara Kula podignura u XIII veku, i da je bila najviši deo zamka sve dok, 1892. godine, nije srušena. Danas se mogu videti samo njeni temelji, koji se nalaze u centralnom delu dvorišta.

Centralna građevina i odbrambene zidine podignute su tokom XIV veka, a današnji izgled ova impresivna građevina dobila je u XVIII veku. U ovom zamku se od sredine XX veka nalazi i muzej, gde možete videti razne stalne ili povremene postavke, a park koji okružuje zamak obogaćen je različitim eksponatskim sadržajima i građevinama koje originalno nisu pripradale ovom zamku.

Škofja Loka se smatra jednim od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Sloveniji, i njegova bogata kulturna baština uokvirena je netaknutom prirodom, donela je gradu nadimak “Galerija u prirodi”, dok su slikovite fasade zgrada u raznim bojama nadenule još jedno prepozatljivo ime ovom gradu -“Šarolika Loka”. Ispod Belgoša, najvišeg vrha okolnih brda, nalaze se Poljanska i Selška dolina, dom fantastičnih malih mesta kao što su Železniki i Dražgoše, i koja valja obići i zbog jednistvene atmosfere, ali i zbog lokalnih specijaliteta.

Srcoliko Planšarsko jezero

Na severnoj granici Slovenije sa Austrijom smešteno je Planšarsko veštačko jezero, sačinjeno u sećanje na veće glacijalno jezero koje je ovde nekada postojalo. Ovo romantično, srcoliko jezero jedno je od omiljenih izletišta i simbola ove regije. Na njegovim obalama nalaze se izvrsni restorani, a u blizini je i vodopad Čedca, najveći u čitavoj Sloveniji.

Dovžanski kanjon

Nedaleko od Tržića, nalazi se i nadaleko čuven Dovžanski kanjon. Divlji potoci Tržiške Bistrice kopaju svoj klanac, kroz čvrsti kamen, vekovima unazad. Zbog izuzetnih geoloških uslova i bogatih paleontololoških nalazišta ovaj kanjon je stekao svetsku popularnost, pa je ovo bogato nalazište iznedrilo mnogbrojne fosile i zanimljive geološke nalaze. Iskopine pronađene ovde možete videti u Dolini, a i obnoviti znanja stečena na vođenim turama kroz sam kanjon.

U ovoj regiji se nalazi i mnoštvo kulturno istorijskih spomenika

Zaljubljenici u kulturno nasleđe mogu se upustiti i u obilazak starog centra Radovljice, gde se nalaze mnogobrojni muzeji, galerije i manifestacije, a mogu prošetati i stazom istroije koja se nalazi u Žirovici ili posetiti rodnu kuću čuvenog pesnika Franca Prešerna, u njegovom rodnom selu, Vrbi.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Gorenjska oblast
Rent-A-Car - Gorenjska oblastIzleti/Ekskurzije - Gorenjska oblast

Gradovi